راه‌های مهاجرت به ترکیه

ایران دارای روابط دوستانه ای با کشور ترکیه است و به همین خاطر شهروندان ایرانی این امکان را دارند تا بدون نیاز به دریافت ویزای توریستی به این کشور سفر کرده و برای حداکثر 90 روز اقامت داشته باشند.

اما زمانی که قرار است در مورد مهاجرت به ترکیه و اقامت موقت و یا دائمی در این کشور صحبت کنیم، موضوع فرق کرده و بنابر قوانین دولت ترکیه ، دارای شرایط مختلفی برحسب نوع مهاجرت متقاضی خواهد بود.

به طور کلی، انواع مهاجرت ترکیه شامل مهاجرت تحصیلی، مهاجرت کاری، مهاجرت از طریق ازدواج، مهاجرت از طریق خرید ملک، مهاجرت از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی می شود که در ادامه به معرفی تک تک آنها خواهیم پرداخت.

همچنین شما می توانید در صورت تمایل مطلب سه روش دریافت اقامت ترکیه برای ایرانیان را مطالعه کنید.

مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل

با توجه به نبود نیاز به دریافت ویزای تحصیلی و آسان بودن نسبی پروسه اخذ نامه پذیرش تحصیلی، امکان تحصیل کم هزینه و رایگان در دانشگاه های دولتی، مدارک معتبر دانشگاهی، امکان دریافت بورسیه تحصیلی، کار دانشجویی و سایر مزایای برتر تحصیلی ترکیه، مهاجرت تحصیلی یکی از متداول‌ترین گزینه های موجود برای شهروندان ایرانی واجد شرایط محسوب می شود.

از این رو چنانچه قصد مهاجرت به ترکیه از طریق ادامه تحصیل را داشته باشید، می توانید بدون نیاز به ویزا و ارائه مدرک زبان، نسبت به دریافت پذیرش تحصیلی دانشگاه، گذراندن دوره های پیش نیاز، آزمون زبان ترکی تومر و آزمون یوس اقدام کنید و به عنوان یک دانشجوی بین المللی در هر یک از دانشگاه های تراز اول ترکیه از کارت اقامت یکساله برخوردار گردید.

این مجوز اقامت تا پایان تحصیلات دانشجو قابل تمدید بوده و فرد می تواند در حین تحصیل به کار دانشجویی پاره وقت در ترکیه نیز بپردازد. در عین حال، این امکان وجود دارد که پس از فارغ التحصیلی نیز به اقامت خود در ترکیه ادامه داده و از کار تمام وقت در بازار کار بین المللی این کشور بهره مند شوید.

در مجموع، با گذشت 5 سال از حضور و اقامت قانونی شما در ترکیه، امکان درخواست کارت اقامت دائم نیز وجود دارد. در همین راستا خواندن مطلب شرایط اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه را به شما پیشنهاد می کنیم. شما همچنین می توانید در صورت تمایل از خدمات مهاجرت تحصیلی lets go uni برای ادامه تحصیل در برترین دانشگاه های این کشور استفاده کنید.

مهاجرت به ترکیه از طریق کار

در صورتی که از شرایط لازم برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه برخوردار نبوده و یا تمایل به استفاده از نوع دیگری از روش های مهاجرت به ترکیه را داشته باشید، مهاجرت کاری به این کشور یکی دیگر از گزینه های در دسترس و قابل استفاده است. درهمین راستا خواندن مطلب بهترین روش دریافت قطعی اقامت ترکیه را از دست ندهید.

در حالت کلی، اگر آشنایی کامل به زبان ترکی استانبولی داشته و از مهارت و تخصص حرفه ای بهره مند باشید، این امکان را دارید تا بدون ویزا و دریافت مجوز به کار در این کشور بپردازید. اما از منظر قانون کار در کشور ترکیه، بهتر است برای روبرو نشدن با جریمه های نقدی دولت و موانع مختلف استخدام در شرکت ها، مدارک زیر را جهت دریافت مجوز و ویزای کار ترکیه به اداره کار این کشور ارائه دهید:

  • اصل پاسپورت دارای اعتبار
  • 2 قطع عکس رنگی و جدید
  • فرم درخواست کار
  • فرم درخواست الکترونیکی
  • فرم پیشنهاد کار کارفرما
  • مدارک تحصیلی
  • سوابق شغلی
  • آدرس ایمیل
  • کد رمز دولتی کارفرما
  • کد ملی مخصوص اتباع خارجی
  • شماره مالیاتی


مجوز و یا همان ویزای کار ترکیه دارای اعتباری یکساله بوده و در صورت تمدید قرارداد کاری و ادامه اقامت فرد، در دفعات بعدی با مدت اعتبار 3 و 6 ساله صادر می گردد. بنابر قانون، در صورتی که در یک بازه 8 ساله برای 6 سال به کار قانونی در ترکیه بپردازید، امکان دریافت مجوز کار دائمی را خواهید داشت.

به بیانی دیگر، در صورتی که دارای مهارت کافی در کار و توانایی تعامل موثر به زبان ترکی با کارفرما و سایر همکاران باشید، موفق به دریافت اقامت موقت و سپس اقامت دائم ترکیه خواهید شد.
لازم به ذکر است که با 5 سال اقامت قانونی شما در ترکیه از طریق تحصیل و یا مجوز کار، امکان درخواست حق شهروندی این کشور و استفاده از مزایای شهروندی ترکیه و زندگی برای شما وجود دارد.

 

مهاجرت به ترکیه از طریق خرید ملک

بنابر قانون جدیدی که رجب طیب اردوغان در سال 2023 در کشور ترکیه وضع کرد، شما این امکان را دارید تا با خرید یک یا چند ملک با مجموع ارزش 400 هزار دلار، به این کشور مهاجرت کنید و از مزایای حق شهروندی، کارت اقامت دائم و پاسپورت ترکیه برای خود و خانواده برخوردار شوید.

این یک معامله برد برد ودو سر سود محسوب می شود، چون هم امکان دریافت کارت اقامت و تابعیت و پاسپورت ترکیه را دارید، هم میتوانید با اجاره ملک خود از درآمد ارزی بهره مند شوید. البته باید توجه داشته باشید که اجازه فروش چنین ملکی را برای 3سال اول خرید نخواهید داشت.

علاوه بر اعتبار بالای پاسپورت ترکیه به نسبت پاسپورت ایرانی، مزایای زیر نیز به شما تعلق خواهد گرفت:

امکان داشتن دو تابعیت و پاسپورت به طور همزمان
امکان استفاده از خدمات درمانی دولتی
داشتن حق رای
برخورداری از حق بازنشستگی و بیمه
امکان دریافت سریع کارت اقامت و پاسپورت در حداقل 30 روز کاری
افتتاح حساب بانکی و استفاده از مسترکارت و ویزاکارت
مزیت تحصیل رایگان برای خود و فرزندان
امکان درخواست انواع ویزای کشورهای مختلف دنیا با دو پاسپورت به صورت همزمان
اجازه کار تمام وقت
امکان کسب درآمد ارزی


برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به مطلب خرید ملک و دریافت حق شهروندی و پاسپورت ترکیه مراجعه کنید. در عین حال، با خواندن مطالب کدام شهر ترکیه برای خرید ملک و سرمایه گذاری مناسب تر است و خرید اقساطی ملک در ترکیه، از نکات ارزشمندی در این حوزه بهره مند شوید.

اما اگر استطاعت خرید ملک 400 هزار دلاری را در ترکیه نداشته باشید باز هم می توانید با خرید ملک ارزان تر از امکان اقامت دائم در این کشور استفاده کنید. در عین حال چنانچه به صورت توریست وارد کشور ترکیه شوید و اقدام به اجاره یک ملک در این کشور بکنید، می توانید برای درخواست کارت اقامت موقت و یکساله ترکیه درخواست دهید.

بر همین اساس، شما باید موارد زیر را به اداره مهاجرت این کشور ارائه دهید تا موفق به درخواست و کسب کارت اقامت موقت ترکیه شوید:

پاسپورت معتبر به همراه کپی
بیمه سلامت بین المللی یکساله
برگه تائیدیه دریافت شماره مالیاتی
برگه تائیدیه صحت اجاره نامه توسط یک دفترخانه رسمی
4 قطعه عکس رنگی بیومتریک برای کارت اقامت
قرارداد رسمی اجاره نامه با حداقل اعتبار یکساله
نامه تمکن مالی
قرارداد کاری ( در صورت وجود)
نامه پذیرش دانشگاه ( در صورت وجود)

با ارائه این مدارک، اداره مهاجرت معمولا به ازای هر قرارداد رسمی اجاره به 3 نفر و یا بیشتر کارت اقامت یکساله ارائه می کند. اما در برخی موارد، مدت زمان مجاز اقامت از سوی اداره مهاجرت برای حداکثر 6ماه برای فرد صادر می شود. در اینگونه مواقع، فرد باید با اتمام مهلت کارت اقامت ترکیه از مرز این کشور خارج شده و دوباره در صورت تمایل به آن وارد شود. در صورت تخطی از قوانین و اقامت بیش از حد مجاز، مشمول جریمه نقدی به هنگام خروج از مرز ترکیه خواهید شد.

لازم به ذکر است که داشتن ملک و یا شغل ثابت در ترکیه و داشتن توانایی مالی برای پوشش هزینه های زندگی، مواردی هستند که امکان مهاجرت و دریافت کارت اقامت یکساله را برای شما فراهم می کنند.
برای تمدید اقامت، باید از ملک، اجاره نامه، کار دائمی برخوردار بوده و یا در حال تحصیل باشید و طی سال برای حداقل 184 روز در این کشور اقامت داشته و مالیات خود را پرداخت کرده باشید.

سایر روش های مهاجرت به ترکیه

اما به استثنای روش های اشاره شده در بالا برای مهاجرت به ترکیه و اقامت در این کشور، می توان به روش دریافت اقامت و حق شهروندی از طریق ازدواج دائم با یک شهروند کشور ترکیه، سرمایه گذاری 500 هزار دلاری در یک شرکت ترک و یا خرید سهام آن شرکت، سپرده بانکی 500 هزار دلاری و یا کارآفرینی برای حداقل 50 نفر نیروی ترک اشاره کرد.

با توجه به اهمیت دریافت کارت اقامت ترکیه در امر مهاجرت به این کشور، بد نیست تا به مراحل دریافت آن اشاره کنیم:

به طور کلی برای اقامت بیش از 90 روز در ترکیه نیازمند دریافت کارت اقامت موقت این کشور هستید. برای درخواست کارت اقامت موقت، متقاضیان خارجی در حال تحصیل در دانشگاه های ترکیه، افراد دارای ملک، اجاره نامه، دارای تجارت و کار ثابت، باید مدارک ذکر شده در بالا را به اداره مهاجرت استانی Göç İdaresi ارسال کنند.

زمانی که مدارک برای سیستم الکترونیکی اقامت ترکیه ارسال شود، معمولاً اقامت موقت حداکثر 2ساله برای فرد صادر می شود و در صورتی که در یک بازه 6ماهه از آن استفاده نشود، از درجه اعتبار ساقط می گردد.

اما برای درخواست کارت اقامت دائم ترکیه، آن دسته از شهروندانی که به طور پیوسته برای حداقل 8 سال در این کشور اقامت داشته اند می توانند مدارک زیر را برای اداره مهاجرت یا همان Göç İdaresi ارسال کنند:

اصل و کپی پاسپورت
کپی کارت اقامت قبلی
4 قطعه عکس بیومتریک
مدرک اثبات اینکه متقاضی از حداقل 3سال گذشته کمک هزینه از دولت و یا موسسه ای دریافت نکرده است
نامه تمکن مالی برای اثبات پوشش هزینه های زندگی و اقامت
برگه عدم سوءپیشینه پلیس
بیمه خدمات درمانی معتبر در ترکیه